Marokkolaisista matoista

Jokainen marokkolainen matto on käsin solmittu tai kudottu ainutkertainen käsityön taidonnäyte, jonka valmistamiseen voi mennä viikkoja ja jopa useampi kuukausi. Toista täysin samanlaista mattoa ei tule vastaan.

Tekniikka, värit ja kuviot vaihtelevat heimon mukaan ja periytyvät suvussa äidiltä tyttärelle. Mattojen solmiminen on perinteisesti suvun naisen työtä ja töissään nainen kuvastaa usein symbolikielellä arkisia tapahtumia, juhlia ja elämänkulkuaan. Symboliikka on rikas ja vaihteleva.

Käsintehdyt matot erottaa teollisista matoista jo usein siitä että matto ei ole täysin symmetrinen ja käsityön jälki näkyy, matossa voi olla ”virhe” kuviossa, värityksessä jne.

Marokkolaisissa matoissa kudevilla on hienoa lampaanvillaa ja matot on tehty kestämään sukupolvelta toiselle. Loimilanka on puuvillaa tai villaa, kuitenkin aina luonnonkuitua (poikkeuksena Boucherouite matot, jotka tehdään vanhoista vaatteista, näinollen joukossa voi olla tekokuituakin).

Usein mattoja käytetäänkin talvella nukkapuoli ylöspäin ja kesäisin alaspäin, jolloin se on jalalle viileämpi ( ja kätevästi hiekat ja muu roska tippuu lattialle ja on siitä helppo lakaista pois). Matoissa arvo säilyy ja mitä vanhempi matto, sitä arvokkaampana sitä pidetään.

BeniOurain

Vaaleat matot ovat lampaanvillan värisiä erisävyisine ruskeine tai lähes mustine kuvioineen, tunnetuimpia näistä ovat maailmalla suositut BeniOurain matot. Näissä matoissa nukka on korkea, koska alunperin matot on tehty lämmittämään karuissa vuoristo- oloissa; niiden päällä on nukuttu tai niitä on käytetty eristeenä yksinkertaisissa asumuksissa, joissa harvemmin on lämmitystä. Toki mattoja, etenkin vanhoja, löytyy myös lyhyemmällä nukalla. BeniOurain matot ovat säilyttäneet vuosisatojen ajan saman yksinkertaisen ja ajattoman tyylin. Vuoriston huonokulkuisuus on vaikuttanut siihen että mattoihin ei ole tarttunut vaikutteita muualta.

Kilim

Kilim mattoja on käytetty vaelluksella peittona sekä auringonsuojina.  Kilimit (paikalliset käyttävät myös nimeä Hanbel) ovat tiiviisti kudottua villaa tai villan ja puuvillan sekoitusta ( flatwoven), koristeena käytetään brodeerausta sekä solmuja riippuen siitä minkä heimon kutoma matto on.

Tazenakt

Tazenakt matot tulevat Atlas vuoriston samannimisestä kylästä. Matot eivät ole niin tunnettuja maailmalla, mutta ne ovat korkealaatuista lampaanvillaa ja värit usein intensiiviset. Perinteisesti Tazenakht mattojen villan väri on luonnonväreillä värjätty, joten matto voi olla uutenakin hieman kuluneen näköinen koska langat pestään ennen maton solmimista. Tazenakht on keskus, jonne kerätään muistakin alueen lähikylistä myytävät matot.

Rabat

Rabat matot ovat ns. kaupunkimattoja, joita on tehty 1800-luvulta lähtien ja niissä vaikutteet tulevat itämaisista matoista. Kuvioina voi olla kukka- ja eläinaiheita sekä perinteisempiä kuvioita esim. Rukousnurkkaus tai medaljonkikuvio.

Matot solmitaan mattokutomoissa tai osuuskunnissa. Näissä matoissa voidaan solmut  laskea, niitä on yleensä 180 000/ m2, kun taas heimomatoissa solmujen määrä vaihtelee maton solmijan mukaan.

Fes

Fes-matot kuuluvat kaupunkimattojen sarjaan ja solmujen määrä on vieläkin tiheämpi, jopa 240 000 solmua/ m2. Näiden mattojen värjäyksessä käytetään kemiallisia värejä.

Chichauan pikkukaupungissa lähellä Marrakechia solmitaan punaiset villamatot. Näissä matoissa on usein symbolisia tribaalikuvioita lampaanvillan väreissä. Maton väri saadaan värimatara kasvista.

Pesuohjeet

NomadHome | Genuine Moroccon rugs